Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ilyen volt egy alföldi fazekas otthona

2017.04.24

A Nyúzó Gáspár Fazekasház betekintést enged számunkra, ilyen volt hajdanán, a félparaszti sorban élő fazekasmesterek élet- és munkakörülményei, emléket állítva ezzel a híres tiszafüredi fazekasságnak.

nyuzogaspartajhaz170225.JPG

Tiszafüreden, a Malom u. 12. szám alatt található tájház 1830 környékén épült, hagyományos alaprajzú épület, melynek lakója a Nyúzó-fazekascsalád volt, akik Tiszafürden laktak, s ahogy az Alföld több részén, itt is, egy népi használatra termelő fazekasközpont működött. Ezt üzemeltették Nyúzóék, akik részben céhkereten belül, részben céhen kívüli „kontárként” dolgoztak, mint fazekasok. 

A háromosztatú, nádtetejű épületben, a pitvarból egyik irányba a szoba, a másik irányba a műhely volt talalható még a mai napig is, ezeket a család tulajdonát képező korabeli bútorok népesítik be, kivéve a műhely, melynek néhány darabja más műhelyből került ide.nyuzogaspartajhaz170225a.jpgA ház bútorai közül e legrégibb darab a pitvar 1830 körüli későbarokk almáriuma, mely az idősebb fazekas anyjáé volt. A konyha korsólócája és a műhely tulipántos ládája- Gáspár I. első feleségének hozományaként - az 1860-as évek elején készült. A bútorzat többi része ifjabb Nyúzó Gáspár és lányának használati tárgyai.

A műhely szép képet ad a kor fazekasainak mindennapi munkájáról, és azokról az eszközökről, amikkel akkoriban dolgoztak. Az udvaron fazekaskorong, fazekasszerszámok, és  gyúrópad, fölöttük deszkasorokon száradó edények. Hátul karoslóca, előtte asztal székekkel, a másik sarokban egyszerű ágy, előtte kislóca. Az asztalon díszítésre előkészített edények, fazekasírókák. Az ágy sarkában a tulipántos láda, mellette egyajtós kisszekrény, tetején Gáspár II. 1905-ben készített lisztesbödönje.

A fazekas műhelyet ifjabb Nyúzó Gáspár 1910-ben zárta, ami sajnos kényszerből történt, megrendelések híján a XX. századra szinte mindenhol elsorvadt az Alföldön ez a mesterség. 1975-ben az Országos Műemléki Felügyelőség népi műemlékké nyilvánította, tájházként 1980-ban nyílhatott meg, így aki szeretne kicsit a múlttal jobban megismerkedni, annak mindenképp érdemes ellátogatnia Tiszafüredre!

 

Forrás: magyarmuzeumok.blog.hu (Bartha Tibor)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.